Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä sekä muut kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun kaupungin vuoden 2018 budjetista. Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajan Anna Vuorjoen mukaan neuvottelut olivat tiukat. Pormestari Jan Vapaavuoren (kok) budjettiesityksessä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluihin ehdotettiin huomattavasti vuotta 2017 pienempää budjettia, mitä vasemmistoliitto ei hyväksynyt. Neuvotteluissa vasemmistoliitto onnistui kasvattamaan sotepalvelujen määrärahoja yhteensä noin 23 miljoonaa euroa, mitä ryhmä pitää merkittävänä poliittisena voittona.
”Tässä budjettisovussa on merkittävä ero viime valtuustokauteen: viime kaudella sotesta leikattiin, nyt käytännössä ei. Olisimme toki toivoneet vielä suurempia lisäyksiä määrärahoihin ja niiden eteen tulemme tekemään tulevaisuudessa tiukasti töitä. Mutta tästäkin korjausliikkeestä voi olla iloinen, suunta on ehdottomasti oikea”, Anna Vuorjoki sanoo.
Vasemmistoliiton kärkitavoitteita budjettineuvotteluissa olivat erityisesti vanhustenhoidon resurssien parantaminen, jalkautuvan eli kadulla tehtävän sosiaalityön kehittäminen, mielenterveyspalveluiden määrärahojen kasvattaminen sekä perheneuvoloiden jonojen purkaminen. Kaikki nämä tavoitteet saavutettiin. Lisäksi budjettiin lisättiin kirjaus, jonka mukaan kaupunki selvittää, miten vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon pääsemistä voidaan parantaa ja jokaiselle vanhukselle taata sopivin hoitomuoto. Määrärahoja kohdennetaan myös vanhusten kotipalveluiden kehittämiseen.
Anna Vuorjoen mukaan vanhustenhoidon osalta vasemmistoliitto olisi toivonut vielä suurempia satsauksia.
”Ajoimme voimallisesti sosiaali- ja terveyspalveluihin suunniteltujen leikkausten poistoa. Tässä myös onnistuimme. Kaupunkilaisten näkökulmasta vasemmistoliiton mukana olo on siis varsin merkityksellistä”, Vuorjoki sanoo.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaupunki käynnistää prosessin, jossa Helsinki varmistaa vasemmistoliiton vaatimuksesta varhaiskasvatuksen varahenkilöstön pysyvyyden ja määrän. Määrärahoja kohdistetaan myös erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Lisäksi tehdään selvitys siitä, miten tukitoimet erityislasten kohdalla toteutuvat.
Kaupunkiympäristön toimialalla Vartiosaaren asemakaavoituksen suunnittelu keskeytetään nyt käynnissä olevan valtuustokauden ajaksi.
”Tätä olemme johdonmukaisesti ajaneet ja iloitsemme lopputuloksesta suuresti”, Anna Vuorjoki sanoo.
Vuorjoen mukaan selvää on, että puolueiden voimasuhteet näkyvät budjetissa. Budjettineuvotteluissa läpi meni esimerkiksi pormestari Vapaavuoren esitys kunnallisveron alentamisesta 0,5 prosentilla. Anna Vuorjoen mukaan veronalennus on hyvä osoitus siitä, että Helsingillä menee taloudellisesti hyvin. Vasemmistoliitto ei veronalennusta kannattanut, mutta ei pitänyt sitä myöskään kynnyskysymyksenä.
”Leikkaukset sen sijaan olisivat ehdottomasti olleet meille kynnyskysymys. Veronalennuksen osalta järkevää on toki pohtia, kuinka vastuullista taloudenpitoa on tehdä tuloihin 70 miljoonan euron aukko.”
Yhtenä merkittävimmistä poliittisista saavutuksista vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää päätöstä laajentaa kaupunkipyörät koko Helsinkiin. Vasemmistoliitto esitti ainoana puolueena valtavan suosion saavuttaneiden kaupunkipyörien tuomista lähiöihin. Kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki teki aiheesta valtuustoaloitteen jo kesäkuun alussa.
”Halusimme laajentaa kaupunkipyörät Itä- ja Pohjois-Helsinkiin, ja nyt budjettineuvotteluissa tähän varmistettiin rahoitus. Päätös yhdenvertaistaa kaupunkilaisia – nyt upeasti toimivasta kaupunkipyöräjärjestelmästä pääsevät hyötymään muutkin kuin kantakaupungissa asuvat helsinkiläiset”, Paavo Arhinmäki sanoo.
Kaupunkipyörät laajenevat koko Helsingin alueelle kesään 2019 mennessä.
Budjetti käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina 30. lokakuuta, minkä jälkeen se siirtyy käsiteltäväksi kaupunginvaltuustoon.
Lisätiedot:
Anna Vuorjoki, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja, p. 050 337 0689
Paavo Arhimäki, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, p. 050 512 1713