Tie­do­te: Jouk­ko­lii­ken­teen tar­kas­tus­mak­sua ei tu­le ko­rot­taa

Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastustaa joukkoliikenteen tarkastusmaksun korotusta. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 6.11. Enemmistö kaupunginhallituksen ryhmistä äänesti korotuksen puolesta. Vain vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit puolsivat tarkastusmaksun pitämistä ennallaan.

“Olemme pettyneitä kaupunginhallituksen kantaan. Tarkastusmaksun korottaminen vaikeuttaa entisestään jo vaikeassa taloustilanteessa olevien ihmisten elämää. Uhkana on, että maksukyvyttömyys ja velkakierteet syventyvät entisestään. Tarkastusmaksu on yksi syy etenkin alaikäisten ylivelkaantumisen taustalla”, kaupunginhallituksen jäsen Minja Koskela sanoo.

Pohjaesitys ja vihreiden vastaesitys oli, että tarkastusmaksua korotetaan. Vasemmistoliitto kannatti sosialidemokraattien vastaesitystä, jossa esitettiin korotuksen pitämistä ennallaan 80 eurossa sen sijaan, että se korotettaisiin 100 euroon.

“Pysäköintivirhemaksun suuruus Helsingissä on 60-80 euroa. Jos joukkoliikenteen tarkastusmaksun korotus menee läpi, se on huomattavasti korkeampi kuin parkkisakko. Tämä on täysin väärä suunta ja epäoikeudenmukaista joukkoliikenteellä kulkevia kohtaan”, Koskela sanoo.

“Ilmastokestävän Helsingin rakentaminen edellyttäisi nimenomaan sellaisten päätösten tekemistä, jotka kannustavat joukkoliikenteen käyttöön. Ei oman auton.”

Asia tarkastusmaksun korottamisesta etenee seuraavaksi liikenne- ja viestintäministeriöön, joka päättää lopullisesti asiasta. Vasta muutama kuukausi sitten ministeriö ei nähnyt tarvetta tarkastusmaksun korotukselle.