Muutosohjelman rajuimmat esitykset toteutuessaan eivät loisi säästöjä, vaan siirtäisivät kuluja muualle ja jopa kasvattaisivat niitä.
“Nyt ei pidä leikata asioista, joiden hoitamattomuudesta tulee vielä suurempi hintalappu tulevaisuudessa. Jos esimerkiksi diabetesta sairastava ei saa asianmukaista hoitoa, voi se myöhemmin johtaa jalkojen amputoimisiin. Tällaisten tilanteiden synnyttäminen on järjetöntä paitsi inhimillisesti myös taloudellisesti”, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund.
Vasemmistoliiton vaatimuksesta lautakunta hyväksyi keväällä muutosohjelman toteuttamiseen reunaehdon, että talouden tasapainottaminen tehdään ensisijaisesti sellaisin keinoin, jotka eivät heikennä palveluita. Tästä on pidettävä kiinni.
“Sosiaali- ja terveyspalveluita on aliresursoitu vuosikausia ja nyt valtion rahoitus on riittämätön. Valtion olisi pikimmiten linjattava lisärahoituksesta, jotta Helsinki ja muut hyvinvointialueet voivat lähteä purkamaan hoitojonoja sen sijaan, että palveluja karsitaan”, Haglund jatkaa.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastustaa myös ohjelmassa esitettyjä terveyskeskusmaksuja.
“Terveyskeskusmaksut nostaisivat kynnystä asioida terveysasemilla. Erityisesti pienituloisten osalta riski kasvaisi sille, että vaivat jäisivät hoitamatta ja pahenisivat. Terveyserojen syventäminen jättää jälkeensä sellaisen yhteiskunnallisen laskun, ettei sitä terveyskeskusmaksuilla kateta.”
“Vain leikkausten ja asiakasmaksujen esittämisen sijaan tulisi myös selvittää, voisiko kaupunki helpottaa soten taloutta esimerkiksi ottamalla hoitaakseen sellaisia ei lakisääteisiä palveluita joita Helsingin sote tarjoaa. Helsinki on vauras kaupunki ja laadukkaiden palveluiden takaaminen helsinkiläisille on kaupungin ensisijainen velvollisuus.”