Helsingfors befolkning växte ifjol med nästan 11 000 människor. Också i år ser befolkningsökningen ut att fortsätta i snabb takt. Det är fint att så många vill bo just här, Helsingfors är en stad för alla. Men den snabba tillväxten ställer oss också inför många utmaningar.
Helsingin nopea väestönkasvu vaatii meiltä päättäjiltä rohkeita ratkaisuja. Meidän on varmistettava, että kaupunki remontoi ja rakentaa uusia päiväkoteja ja kouluja, liikuntapaikkoja ja luontopolkuja sekä panostaa hyviin julkisiin liikenneyhteyksiin.
Vuonna 2023 otettiin käyttöön uusi pikaratikka Itäkeskuksesta Espooseen asti ja tänä vuonna ratikka alkaa kulkea myös Kalasatamasta Pasilaan. Näin luomme edellytyksiä myös tulevaisuuden kestävälle Helsingille.
Asumisen hintaa on hillittävä
Suurta huolta herättää tällä hetkellä kuitenkin Petteri Orpon hallituksen massiiviset leikkaukset ja päätökset esimerkiksi asumisoikeusasuntojen tuen lakkauttamisesta. Häädöt ja asunnottomuus uhkaavat kasvaa ja pienituloisten mahdollisuudet asua Helsingissä kapenevat.
Kaupungin on otettava ohjat käsiinsä ja varmistettava, että kohtuuhintaisia asuntoja riittää niitä tarvitseville myös jatkossa. Vuoden 2023 arviointiraportin mukaan kaupungin asuntorakentamisen tavoitteet eivät ole toteutuneet, ja tähän on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota.
Koska syksyn budjettikeskusteluissa toistuu aina sama kaava, jossa oikeisto haluaa pelotella lainamäärän kasvulla, niin haluan nyt tilinpäätös kädessä huomauttaa, että myös viime vuonna jopa 99 prosenttia investoinneista rahoitettiin tulorahoituksella. Kasvavassa kaupungissa, jossa myös verotulot kasvavat, on mahdollista ja järkevää investoida rohkeasti (jopa rohkeammin kuin tällä hetkellä)
Luonnon puolustaminen ja eriarvoisuuden purkaminen etusijalle
Esplanadien autoilun analysointi on saanut jo surkuhupaisia piirteitä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten paljon työtä on tällä valtuustokaudella on tehty ympäri Helsinkiä, myös lähiöissä.
Vasemmistoliitto panosti siihen, että segregaation ehkäisy nousi keskeiseksi tavoitteeksi tämän valtuustokauden kaupunkistrategiassa. Tämä suunta näkyy.
Sekä kaupunkiuudistusalueilla että ympäri kaupunkia on tehty laajasti työtä sen eteen, että jokainen asuinalue on viihtyisä ja että palveluverkosto on kattava.
Olemme puolustaneet ihmisiä ja luontoa johdonmukaisesti ja sinnikkäästi. Olemme tällä valtuustokaudella muun muassa tuplanneet liikuntapaikkainvestoinnit, lisänneet kulttuurin avustuksia erityisesti lähiöissä ja kasvattaneet luonnonsuojelualueiden määrää.
Välfungerande dagis och skolor, kunnigt och vänligt bemötande inom vården och goda möjligheter till kultur, idrott och naturupplevelser – allt detta hänger på att staden har en personal som är kunnig och engagerad.
Kaupungin työntekijät ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet sitoutumista, myös vaikeissa tilanteissa. Liian pitkään jatkuneet säästöpaineet ovat kuitenkin saaneet korttitalon huojumaan ja erityisesti varhaiskasvatuksen puolella työvoimatilanne on jo pitkään ollut akuutti.
Olemme Vasemmistoliitossa tyytyväisiä siihen, että viime vuonna kasvatimme jälleen henkilöstön palkkakehitysohjelmaa eikä koulutusleikkauksia ole tällä valtuustokaudella enää tehty.
Pidetään huolta ihmisistä ja vastuistamme
Kun kaupunkiin muuttaa 11 000 uutta ihmistä vuodessa, on meidän vastuullamme pitää huolta siitä, että jokainen saa tarvitsemansa palvelut.
Olemme kaupunkistrategiassa sitoutuneet siihen, että toimialojen budjetit kasvavat sitä mukaa kun helsinkiläisten määrä kasvaa ja kustannukset nousevat. Laskukaavaan sisältyy myös tuottavuustavoite.
Vuoden 2023 tilinpäätös kuitenkin osoittaa, että jo toisena vuonna peräkkäin tämä palveluiden perustason ylläpitämiseksi laadittu vastuuperiaate ei ole toteutunut. Kulut ovat kasvaneet enemmän kuin budjettia laatiessa arvioitiin.
Nopeasti kasvavat kustannukset johtavat palveluiden laadun heikentymiseen, mikäli emme pysty reagoimaan uusiin tilanteisiin. Tähän meidän ei pidä Helsingissä tyytyä, vaan talouden tulee mukautua asukasmäärän ja kustannusten nousuun myös kesken vuotta. Kaupunkilaisten peruspalveluista ei tule tinkiä.
Saksien kanssa ei tule juosta
Tinkimättömyys palveluiden laadusta ja saavutettavuudesta koskee myös sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa. 2023 oli ensimmäinen vuosi, kun palvelut toteutettiin kokonaan valtion rahoituksella.
Alkuvuodesta ennakoitiin, että rahat loppuisivat kesken. Alettiin valmistella muutosohjelmaa, jonka tavoitteena oli löytää kymmenien miljoonien säästöt.
Ohjelma tuotiin päätöksentekoon elokuussa, kun ennuste näytti edelleen päätyvän 24 miljoonaa euroa miinukselle. Vasemmistoliitto esitti tässä kohtaa malttia. Soten rahoitusmalli on uusi ja siihen liittyy epävarmuuksia. Ison, reilun 2,5 miljardin euron toimialan budjetissa tapahtuu vuoden aikana helposti isojakin muutoksia.
Halusimme odottaa näitä lukuja ennen muutosohjelman laatimista. Ymmärrän, että oikeisto ideologisista syistä haluaa leikata, mutta olisin toivonut muilta malttia.
Muutosohjelma haluttiin kuitenkin viedä läpi jo syyskuussa. Reilu kuukausi myöhemmin alijäämää ennustettiin enää 3 miljoonaa ja nyt sotepen tilinpäätös näyttääkin 29 miljoonan euron plussaa. Tämä jos jokin osoittaa, että meillä ei ole tarvetta hätiköidä saksien kanssa kuten valtiovarainministeri sosiaalisessa mediassa. Peruspalveluista leikkaaminen tulee lopulta kalliiksi sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta.
Rakennetaan kaupunki kaikille, ei harvoille
Nykyään kansalaisten torikeskusteluja käydään yhtä paljon internetin keskustelupalstoilla kuin Hakaniemen torilla. Kun vauva.fi -palstalta lukee keskustelua siitä, miksi Helsingssä halutaan asua, esille nousee käveltävyys, toimiva julkinen liikenne jonka ansiosta ei tarvitse autoa, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet, luonnonläheisyys ja merellisyys. Moitteita saa asumisen hinta.
Yksi keskustelupalsta tai gallup ei voi sanella politiikka mutta minusta tässä on kuitenkin hyviä syötteitä meille siitä, mihin meidän tulee Helsingissä jatkossakin panostaa, jotta olemme houkutteleva ja toimiva kaupunki sekä uusille että vanhoille helsinkiläisille.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa tilinpäätöksen hyväksymistä.
Mia Haglund
valtuustoryhmän puheenjohtaja