Suomen pääkaupunkina me Helsingissä korostamme usein ylpeästi kaupunkien roolia tulevaisuuden suunnannäyttäjinä ja globaalien kriisien ratkaisijoina. Koska suurin osa maailman väestöstä asuu jo nyt kaupungeissa, kerääntyy kaupunkeihin paitsi osaamista ja innovaatiopotentiaalia ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi, myös taloudellisia resursseja joiden avulla voimme olla kansainvälisiä vastuunkantajia. Tämän takia myös Helsingillä on globaalin vastuun strategia.
Vaikka ulkopolitiikan johtaminen kuuluu perustuslain mukaan tasavallan presidentille yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, on kuntien kansainvälisen toiminnan puitteissa tehty humanitaarisen avun antaminen sallittuna.
Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Helsinki on toiminut ukrainalaisten tukena, kuten kuuluukin. Maaliskuussa 2022 tehtiin päätös humanitaarisen tuen antamisesta sodan uhrien auttamiseksi kansainvälisten järjestöjen kautta. Taloudellisen tuen lisäksi Helsinki on lahjoittanut Ukrainaan myös ensihoitoyksiköitä sekä koulu- ja päiväkotikalusteita.
Gazassa viime vuoden lokakuussa alkaneessa sodassa on elokuun loppuun mennessä kuollut yli 40 000 ihmistä. Oxfam-järjestön mukaan Gazassa kuolee päivittäin enemmän ihmisiä sotatoimiin kuin missään muussa 2000-luvun suuressa konfliktissa. YK:n käyttämien tietojen mukaan yli 93 000 ihmistä on loukkaantunut ja yli 10 000 on kadonnut tai hautautuneena sortuneiden rakennuksien alla.
Unicefin mukaan noin 1,9 miljoonaa ihmistä – eli noin yhdeksän kymmenestä Gazan väestöstä – on joutunut siirtymään kotiseudultaan ja on humanitaarisen avun tarpeessa. Puolet heistä on lapsia. Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja on todennut, että ”merkittävä osa Gazan väestöstä kärsii nyt katastrofaalisesta nälästä ja nälänhädän kaltaisista olosuhteista”.
Gazan siviilien tilanne on niin hälyttävä, että valtioiden ja EU:n lisäksi Euroopassa on kaupunkeja kuten Barcelona ja Gent, jotka ovat myöntäneet taloudellista humanitaarista apua Gazaan kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta. Tämän aloitteen myötä Helsinki voi olla osa aktiivisten globaalien kaupunkien jatkumoa, jotka siviileihin kohdistuvasta äärimmäisen hätätilanteen edessä osoittavat toimijuutta.
Haluan kiittää vihreitä, sosiaalidemokraatteja ja rkp:ta rakentavasta yhteistyöstä aloitteen valmistelussa ja sen käsittelyssä kaupunginhallituksessa.
Aloitevastaus esittää, että Helsinki tukee Gazan siviilejä myöntämällä kertaluontoisesti saman verran taloudellista tukea kuin kaupunki myönsi Ukrainalle. Eli kaupunki myöntää 350 000 euroa humanitaariseen apuun Gazassa Punaisen ristin, Pelastakaa Lasten, UNICEFin sekä Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta.
Toivon, että mahdollisimman moni valtuutettu tässä salissa yhtyy aloitteeseen ja osoittaa, että me helsinkiläiset näemme myös kauempana olevia äärimmäistä hätää kärsiviä ihmisiä, ja me teemme oman pienen osamme sen eteen, että heilläkin olisi huominen.