Keskiviikkona 12.3. valtuuston kyselytunnilla valtuutettu ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen Petra Malin kysyi pormestari Vartiaiselta, miten kaupunki on ollut yhteydessä Helsingin poliisin kanssa ennalta estävän toiminnon lopettamisesta, miten kaupunki on tässä kysymyksessä toiminut Helsingin poliisin suuntaan, ja mikä on kaupungin näkemys ennalta estävän toiminnan tarpeesta.
Ennalta estävä toiminto on luonut luottamusta poliisiin ryhmissä, joissa luottamus on ollut matala, ja saanut runsaasti kiitosta asiantuntijoilta ja viranomaisilta.
Ryhmä oli keskittynyt nuoriin ja alueelliseen valvontaan, kieli- ja kulttuurivähemmistöihin, radikalisaatioon ja katujengeihin sekä toimi yhteistyössä sosiaaliviranomaisten, järjestöjen, mielenterveystyön ammattilaisten ja rikosseuraamuslaitoksen kanssa.
Helsingin poliisin johto kertoo keskittyvänsä jatkossa valvontaan luottamusta luovan toiminnan sijaan.
Pormestari Vartiainen kertoi vastauksessaan Malinin kysymykseen, että kaupunki on toiminut aktiivisesti asiassa poliisin suuntaan.
Malin kommentoi:
“Hyvä kuulla, että kaupunki on toiminut aktiivisesti. Uutisista olemme lukeneet useiden poliisien irtisanoutumisesta Helsingin poliisilaitokselta ja heidän turhautumisestaan siihen, että eivät voineet enää tehdä työtään laadukkaasti. On huolestuttavaa, jos valvonta, rikostilastojen kaunistaminen ja näpistysrikoksiin keskittyminen ovat poliisin organisaatiossa tällä hetkellä tärkeämpiä kuin vakavien rikosten ennalta estäminen ja rikoskierteiden katkaiseminen.”
Viime viikkojen aikana paljastuneet tiedot toiminnan lopettamisen seurauksista herättävät kuitenkin huolta. Nuorisorikollisuuden tilastoja tulkitaan tarkoitushakuisesti, pahimmillaan leimaten kokonaisia ihmisryhmiä rikollisiksi.
Malin korostaa, että Helsingin kaupungin tulee tukea ennalta estävää toimintaa:
“Yhteistyö poliisin, kasvatus- ja koulutustoimialan, sosiaali- ja terveystoimialan ja järjestökentän välillä on välttämätöntä ja Helsingin on toimittava sen eteen. Poliisissa ollaan nyt hukkaamassa niin rikosten ennalta estämisestä kertynyt osaaminen ja asiantuntemus kuin yhteys kansalaisyhteiskuntaan.”