2.1. Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus varmistettava
Valtion rahoitus sosiaali- ja terveyspalveluihin on nyt riittämätön, mutta ennakoivia leikkauksia ei pidä tehdä. Helsingillä on myös ainoana alueena mahdollisuus käyttää kaupungin omaa rahaa sote-palveluihin mikäli nähdään, että valtion rahat eivät riitä kaupunkilaisten tarvitsemiin palveluihin. Tärkeintä on varmistaa palveluiden saatavuus. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksi suurimmista ongelmista on liian suuriksi kasvaneet terveyserot köyhien ja varakkaiden välillä. Nyt pienituloiset julkisia palveluita käyttävät ihmiset pääsevät kaikkein huonoimmin lääkärin vastaanotolle. Ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon panostaminen, sosiaalisten ongelmien vähentäminen ja avun turvaaminen ajoissa on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevin tapa toimia. Hyvinvointipalveluiden tuottaminen julkisina palveluina säilyttää kansalaisten demokraattisen päätäntävallan niiden sisällöstä.
Oikeaa hoitoa oikea-aikaisesti kaikille
Perusterveydenhuollon resursseja on vahvistettava, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä vähentää osaltaan päivystyspalveluiden ja erikoissairaanhoidon kuormitusta. Helsingin ei tule periä jatkossakaan terveyskeskusmaksua ja muut asiakasmaksut on joko poistettava tai pidettävä kohtuullisella tasolla eikä niitä tule nostaa lain sallimaan enimmäismäärään. Digitalisaation ja sähköisten palveluiden tuomia mahdollisuuksia on hyödynnettävä entistä aktiivisemmin niissä palveluissa ja niiden asiakasryhmien kohdalla, joissa se on mahdollista, mutta tästä ei saa tulla palvelun saatavuuden este. Yhdenvertaisuuden takaamiseksi digitaalisten palvelujen rinnalla tulee säilyttää fyysiset palvelut. Helsingin on palautettava täysimääräinen 14 vuorokauden hoitotakuu. Helsingin tulee ottaa käyttöön omalääkärimalli, jossa jokaiselle kaupunkilaiselle nimetään perusterveydenhuollon lääkäri.
Erikoissairaanhoidon palveluita tulee olla saatavissa joustavasti muutenkin kuin lähipalveluina sairaalassa. Päivystävien sairaaloiden tulee olla ihmisten saavutettavissa kohtuudella, eivätkä liian pitkiksi venyvät välimatkat saa muodostaa uhkaa potilasturvallisuudelle. Paperittomien oikeus välttämättömään hoitoon tasa-arvoisesti muiden kuntalaisten kanssa tulee säilyttää. Perhesuunnittelun kynnystä on madallettava. Kaupungin tulee jatkaa maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille, vuoden sisällä synnyttäneille ja päihdepalveluiden asiakkaille iästä riippumatta.
Terveyden luokkaistuminen pysäytettävä
Tasokkaaseen perusterveydenhuoltoon tulee olla oikeus kaikilla, ei vain työterveyshuollon piiriin kuuluvilla. Prekariaatti, pakkoyrittäjät, pätkätyöläiset ja työttömät ovat jatkuvasti tai ajoittain terveyskeskuspalveluiden varassa. Kun julkisesta terveydenhuollosta saa apua ajoissa, vähenee tarve yksityisiin sairausvakuutuksiin ja sen myötä terveyden eriarvoistumiskehitys. Ulkoistuksia ja yhtiöittämisiä ei tule tehdä, etenkään työntekijöiden palkkojen ja työehtojen kustannuksella. Epäonnistuneet ulkoistukset ja yhtiöittämiset tulee perua ja toiminnot palauttaa kaupungin omaksi toiminnaksi. Palvelurakenteen silppuaminen tulee kokonaisuudessaan kalliimmaksi ja se usein lisää asiakkaan luukkuja. Helsinki on vastuussa omien ja ostamiensa palveluiden valvonnasta. Siihen pitää osoittaa riittävät ja erilliset henkilöstöresurssit, joiden avulla varmistetaan laatu. Valvonnan tuloksista pitää raportoida säännöllisesti niin viranhaltijoille kuin luottamushenkilöille.
Palvelukokonaisuudet kuntoon
Helsinkiläisiä ei saa pompotella ammattilaiselta toiselle ilman, että otetaan vastuuta ongelman määrittämisestä ja hoito- tai palvelusuunnitelman tekemisestä. Moniammatilliset palvelut on taattava tilanteessa, jossa asiakas tarvitsee useamman eri ammattilaisen apua. Tärkeää on, että ihmisen tilannetta ratkotaan kokonaisuutena ja otetaan huomioon niin terveys- kuin sosiaalipalveluidenkin tarve. Seuraavalla valtuustokaudella on kehitettävä hoitokulttuuri, jossa ihminen ei jatkuvasti törmää hoitoalan kapeiksi siiloutuneiden tehtävänkuvien seinämiin.
2.2. Terveyttä ja hyvinvointia kaikille kaupunkilaisille
Yhteiskunnan todellisen kehitystason kertoo haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten saaman palvelun laatu. Jokaisen helsinkiläisen tulee tulla kohdatuksi samanvertaisena ja saada samantasoista hoitoa ikään, alkuperään, uskontoon, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn katsomatta. Jokaisen on myös saatava apua mahdollisimman vaivatta silloin kun sitä hakee ja tarvitsee. Palveluiden kehittämisessä on noudatettava yhden luukun periaatetta mahdollisimman paljon ja panostettava erityisesti matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviin palveluihin. Tavanomaiset ja usein tarvittavat terveys- ja sosiaalipalvelut on toteutettava eri kaupunginosissa lähipalveluina. Kaikissa palveluissa pitää huolehtia siitä, että lähisuhdeväkivallan, seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhrien kohtaamiseen ja auttamiseen on riittävästi osaamista ja resursseja. Turvaamalla riittävät resurssit sekä panostamalla hyvään työnantajapolitiikkaan huolehditaan paljon palveluja tarvitsevien ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Sosiaalityöllä on merkittävä rooli palveluketjussa
Sosiaalityön avulla autetaan ja tuetaan ihmisiä monissa erilaisissa elämäntilanteissa. Sosiaalityön keinoin voidaan varmistaa, että myös vaikeimmassa asemassa olevat ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut. Sosiaalityön palveluiden tulee olla tarjolla terveyspalveluiden rinnalla sote-keskuksissa siten, että ihmiset saavat apua ja tukea ongelmiinsa nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Sosiaalipalveluiden on oltava saavutettavia, esteettömiä ja osallistavia. Palveluiden tulee olla helposti löydettävissä ja niihin pääsemisen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista.
Oikeus arvokkaaseen ikääntymiseen kuuluu kaikille
Ikääntyneiden ihmisarvoisen hoidon ja hoivan turvaaminen tulee olla ikääntyneille tarjottavien palveluiden keskiössä. Helsingin kaupungin on huolehdittava, että ikäihmiset pääsevät oikea-aikaisesti tarvitsemiensa palveluiden pariin, ja tarjottava palveluita, jotka tukevat heidän toimintakykyään ja perustuvat kaikissa tilanteissa todelliseen tunnistettuun tarpeeseen. Valtaosa ikääntyneille tarjotuista palveluista tulee toteuttaa kaupungin omana tuotantona. Yhteisöllisen asumisen ja joustavien asumisratkaisujen lisääminen ikäihmisten palveluissa luo ikääntyneille mahdollisuuksia omannäköiseen ja itsenäiseen elämään. On huomioitava se, ettei yhteisöllisellä asumisella voida kuitenkaan korvata ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa, mikäli ikääntynyt tarvitsee niitä. Helsingin pitää palauttaa hoitajamitoitus vähintään aiemmalle 0,65 tasolle. Mitoituksessa pitää huomioida asiakkaan yksilöllinen hoidontarve. Kotihoito tulee järjestää niin, että hoitajilla on aidosti aikaa kohdata ikäihminen. Tämä edellyttää työntekijöiden määrän lisäämistä kotihoidossa ja kotihoidon käyntiin varatun ajan pidentämistä. Kotikuntoutuksen, viriketoiminnan, ulkoilun ja tarvittaessa lääkärin kotikäynnin tulee kuulua hoivan palveluvalikoimaan. Ikäihmisen on voitava itse päättää, milloin kotihoito ei ole enää hänelle riittävä hoitomuoto ja hän tarvitsee enemmän hoivaa. Työntekijöille on luotava kanavia, joiden kautta he voivat raportoida huomaamistaan epäkohdista ilman pelkoa työpaikkansa menettämisestä. Pienituloiset ikääntyneet tulee vapauttaa asiakasmaksuista, jotka rajoittavat terveyskeskuskäyntien, suun terveydenhuollon ja kotihoidon käyttöä. Nykyisten seniorikeskusten jatko on turvattava ja suunnitteilla olevat tulee toteuttaa, sillä ne tarjoavat monipuolista toimintaa, joka ylläpitää terveyttä ja ehkäisee syrjäytymistä.
Omaishoitajille vapaita ja tukea
Omaishoitajat hoivaavat läheistään tämän vamman, sairauden tai muun syyn takia. Perhehoidolla tarkoitetaan henkilön ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä hänen oman kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa. Omaishoitajien jaksamisen tukemiseksi Helsingin pitää panostaa omais- ja perhehoitoa tukeviin palveluihin. Turvaamalla laadukkaita ja monipuolisia sijaishoitojärjestelyjä esimerkiksi hoidettavan omassa kodissa voidaan kannustaa omaishoitajia pitämään heille kuuluvia vapaita. Vuosittaiset määrärahat eivät voi olla este sille, että kriteerit täyttävä omaishoitaja saa omaishoidon tukea. Tukipalvelut tulee toteuttaa omaishoitoperheen tarpeen mukaan. Kaupungin on tiedotettava asukkailleen mahdollisuuksista toimia omaishoitajana, jotta kaikki saavat lakisääteistä tukea ja palveluita. Omaishoidon tuen tasoa tulee nostaa.
Itsemääräämisoikeus vammaispalveluiden keskiössä
Helsingin on pidettävä huoli, että vammaisten palvelutaso ei heikkene uuden vammaispalvelulain tuomien muutosten vuoksi. Jokaisen on saatava tarvitsemansa palvelut. Vammaispalveluita on kehitettävä niin, että erilaiset tarpeet huomioidaan tarjonnassa. Itsemääräämisoikeus on vammaispolitiikan ja vammaispalveluiden perusta. Vammaisen ihmisen on voitava itse päättää, miten häntä hoidetaan. Vammaisen henkilön ja hänen perheenjäsentensä on voitava osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon ja heitä on kuultava heitä koskevissa asioissa. Vammaisille ihmisille on oltava tarjolla kootusti tietoa palveluista selkokielillä ja muilla saavutettavuutta edistävillä keinoilla. On tärkeää, että vammainen ihminen voi käyttää kaikille asukkaille tarkoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluita. Kaikkien tilojen ja niiden tarjoamien palveluiden ja tukien on oltava esteettömiä ja saavutettavia. Kuljetuspalveluiden sekä henkilökohtaisen avun riittävyyden ja toimivuuden takaaminen on tärkeä tapa vahvistaa vammaisten itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuuksia päättää esimerkiksi omasta vapaa-ajastaan. Henkilökohtaisten avustajien palkkausta ja työterveyshuoltoa tulee parantaa. Vammaisten elinikäisiä palveluita ei tule kilpailuttaa. Työkykyisille ja -halukkaille on järjestettävä mahdollisuus palkkatyöhön panostamalla tiiviiseen yhteistyöhön elinkeinoelämän kanssa sekä palkkatukeen. Vammaisen henkilön tulee voida itse päättää, missä ja kenen kanssa hän asuu. Helsingin tulee käyttää vammaisvaikutusten arviointia ja tehdä syventää yhteistyötä vammaisneuvoston kanssa.
2.3. Mielenterveys- ja päihdepalvelut kuntoon
Mielenterveyden ongelmat ovat keskeinen syy niin pitkille sairauspoissaoloille kuin ennenaikaisille eläköitymisillekin. Mielenterveyspalveluissa tarvitaan enemmän nopeasti tarjottavia matalan kynnyksen palveluita, ja myös raskaammat palvelut on turvattava. Kaupungin on pystyttävä kääntämään mielenterveyspalveluiden painopiste erikoissairaanhoidosta ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on isoja puutteita peruspalveluissa. Hyvää työnantajapolitiikkaa noudattava kunta tarjoaa työntekijöille lyhytterapiapalveluita osana työterveyshuoltoa.
Päihteitä käyttävät ihmiset kokevat syrjintää kaikille tarkoitetuissa julkisissa palveluissa, kuten terveyskeskuksissa, kirjastoissa ja poliisissa. Päihteiden käyttäjille suunnattujen palveluiden saatavuutta on parannettava, eikä päihteiden käyttö saa olla este mielenterveyspalveluiden piiriin pääsemiselle. Kaupungin tulee varmistaa riittävät mielenterveyspalvelut julkisena toimintana.
Matalan kynnyksen palveluita jonottamatta
Hoidon tarve tulee arvioida välittömästi, kun ihminen hakee apua, ja psykososiaalinen hoito ja tuki on aloitettava kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Digitaalisia välineitä kuten terapiabotteja voidaan hyödyntää, mutta vain mahdollisen lisähyödyn vuoksi, ei säästösyistä. Mielenterveyspalveluissa tarvitaan nykyistä enemmän nopeasti tarjottavia matalan kynnyksen palveluita, joihin pääsee myös ilman lähetettä. Kynnyksetön hoitoon pääsy on potilaalle yksinkertaista ja helpottaa hoitoon hakeutumista jo ennen kuin tilanne muuttuu vakavaksi. Psykiatrian avopalveluiden toimivuus on turvattava ja tämä vaatii riittävän rahoituksen.
Lisää resursseja päihdepalveluihin
Päihdepalveluiden käyttöön ja käyttäjiin liittyvää häpeäleimaa on purettava kouluttamalla kaikkia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Päihdepalveluiden tulee olla helposti löydettävissä, ja niihin pääsemisen tulee olla mahdollisimman yksinkertaista ja esteetöntä. Symppisten määrä tulee mitoittaa tarpeen mukaan ja Helsingin tulee jatkaa valtion painostamista tarvittavan lainsäädännön toteuttamiseen, jotta kaupunki voi kokeilla käyttöhuoneita. Kokemusasiantuntijuutta on tärkeää hyödyntää enemmän palveluiden suunnittelussa. Päihdeongelmista kärsivien asuminen pitää järjestää siten, ettei päihteiden käyttö johda asunnottomuuteen eikä päihteistä eroon pääseminen ole ehto asunnon saannille.
Lapsista ja nuorista ei saa säästää
Koko perheen kokonaisvaltainen tukeminen on paras tapa auttaa tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria. Myös perhepalveluiden kohdalla palveluiden saavutettavuus ja oikea-aikaisuus ovat tärkein keino huolehtia siitä, että ongelmat eivät ehdi kehittyä liian vakaviksi. Lastensuojelun kuntoon saattaminen on panostus tulevaisuuteen. Samoin nuorisotyöllä on valtava merkitys nuorten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tukevana palveluna.
Lastensuojelun on pystyttävä turvaamaan lasten oikeudet
Lastensuojelu tarvitsee nykyistä enemmän määrärahoja. Pystyäkseen rakentamaan riittävän tiivistä ja luottamuksellista suhdetta lapsiin, nuoriin ja perheisiin, on oleellista, että yksittäisen sosiaalityöntekijän asiakasmäärät eivät kasva liian suuriksi. Jotta lasten ja nuorten turvallisuus voidaan taata, tulee lastensuojelun sosiaalityöntekijällä olla vastuullaan korkeintaan henkilöstömitoituksen mukainen enimmäismäärä lapsia. Helsingin tulee varmistaa riittävä määrä laadukkaita sijaishuoltopaikkoja sekä laitoksissa että sijaisperheissä. Sijaishuoltopaikkojen riittävästä valvonnasta on huolehdittava. Sijaisperheiden rekrytointiin ja tukemiseen on panostettava. Lasten, nuorten ja perheiden palveluita tulee palauttaa hintavista ostopalveluista takaisin omaksi toiminnaksi. Vakavasti henkeään, kehitystään tai terveyttään vaarantaville ja vaaraksi joko itselleen tai ympäristölle oleville nuorille on pystyttävä järjestämään riittävät palvelut. Lasten ja nuorten tulee päästä heidän tarpeitaan vastaaviin sijaishuoltopaikkoihin ja heille tulee olla tarjolla riittävästi lasten- ja nuortenpsykiatrian palveluita.
Kouluihin resursseja oppilashuoltoon ja koulupsykologipalveluihin
Opettajien on saatava koulutusta avun tarpeen tunnistamisessa ja oikea-aikaisessa tuen piiriin ohjaamisessa. Koulujen ja sote-toimijoiden yhteistyön kehittämiseen on budjetoitava lisää rahaa. Mielenterveyden ammattilaisia pitää jalkauttaa kouluihin ja oppilaitoksiin. Kouluissa on oltava riittävästi psykologin, kuraattorin ja psykiatrisen sairaanhoitajan palveluita, jotta apua saa matalalla kynnyksellä. Koululaisten tilannetta helpottaa ja yhteisöllisyyttä lisää myös kouluihin jalkautuvat nuorisotyöntekijät.
Perheiden tukeminen kannattaa
Lapsiperheitä täytyy tukea pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti. Kaupungin tulee panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn, eli neuvolaan, perheiden varhaiseen tukeen, aikuissosiaalityöhön, päihde- ja mielenterveyspalveluihin ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseen. Neuvolatoiminnan on oltava lähipalvelu ja toiminnassa tulee olla resursseja myös kotikäynteihin tarpeen mukaan jo ennen lapsen syntymää. Neuvolatoiminnassa tulee huomioida koko perhe ja syntyvän lapsen lähiyhteisö. Kotipalvelu ja muu käytännönläheinen arjen apu ehkäisevät vanhempien uupumusta. Näitä palveluita on oltava tarjolla maksuttomasti kaikille niitä tarvitseville. Maksuttomat ja oikea-aikaiset palvelut ovat keskeisiä työkaluja lapsiperheköyhyyden vähentämisessä. Helsingin pitää huolehtia siitä, että tietoa kotipalveluista on helposti saatavilla kaikille perheille, myös useammalla eri kielellä.
Nuorisotyö osana nuorten arkea
Nuorisotyöllä pystytään parhaimmillaan tekemään vaikuttavaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä sekä tukemaan nuorten kasvua, itsenäistymistä ja yhteisöllisyyttä. Nuorisotyön tulee vastata nuorten tarpeisiin ja nuorisoalan ammattilaisten läsnäoloa tulee kohdentaa erityisesti niiden nuorten kanssa tehtävään työhön, jotka eivät osallistu mihinkään muuhun ohjattuun toimintaan tai harrastuksiin. Kaupungin tulee panostaa erityisesti kouluilla tehtävään nuorisotyöhön sekä liikkuvaan nuorisotyöhön.
Kaupungin on mahdollistettava nuorisojärjestöjen toiminta sekä taloudellisen että toiminnallisen tuen kautta ja toimittava vahvassa kumppanuudessa muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa. Kaupungin tulee turvata etsivän nuorisotyön rahoitus ja nuorten työpajojen toiminta ja nivoa ne osaksi koko palvelujärjestelmää.
Nuorisotilojen pitää olla nuorten omia matalan kynnyksen oleskelu- ja ajanviettopaikkoja ja nuorisotyön palveluita pitää entistä enemmän viedä myös verkkoon ja sosiaalisen median alustoille. Etsivää nuorisotyötä ja nuorten henkilökohtaiseen tukeen tarkoitettua Ohjaamo-toimintaa tulee vahvistaa.