Kun­ta­vaa­lieh­do­kas Wil­la­mo: kult­tuu­ria­lal­la yk­kös­asia nyt on ra­ha, eri­lai­sil­le tu­ki­muo­doil­le huu­ta­va tar­ve

Erilaisten elämystapahtumien kerrannaisvaikutuksia ei monikaan tullut ”silloin ennen” edes ajatelleeksi. Kun vaikkapa tunnetun artistin keikat peruuntuvat, se näkyy kansalaisille, mutta näkymättömiin jäävät monet muut leipää vaille jääneet. Teknikot, roudarit, keikkamyyjät, keikkabussifirmat, baarit työntekijöineen...

”Korona jähmetti tapahtuma- ja musiikkialan live-tapahtumat nollaan, juuri mitään ei voinut toteuttaa. Yhtälö on yksinkertainen: kun ei ole keikkoja, ei ole tuloja. Harvalla, jos kellään, on kuukausien taloudellisia puskureita suojanaan”, sanoo musiikkialan monitoimihahmo ja kansalaisaktiivi Feniks Willamo.

Hän on toiminut viimeiset kymmenen vuotta ammattimaisesti agenttina ja promoottorina, viimeiset vuodet All Day Agencylla. Lisäksi hänellä on oma pienyritys, jonka kautta hän toimii tapahtumajärjestäjänä, pyörittää dj-keikkoja ja klubi-iltoja, joilla itse soittaa. Tämä tuplakuvio pelasti hänet, mutta monella tutulla on mennyt paljon huonommin.

Willamon mukaan normaalitilanteessa erilaiset harrastamisen tilat kuten harjoittelukämpät ja studiot ovat tärkeitä, niitä Helsinki voisi järjestää lisää. Nyt ykkösasia on raha, erilaisille tukimuodoille on huutava tarve. Tapahtuma- ja kulttuuriala on hyvin moninainen, erilaisia toimijoita on yksittäisistä freelancereista erikokoisiin firmoihin.

Willamo katsoo hymyillen kameraan, pöydällä popcorneja ja olutlasi.
Tapahtuma- ja kulttuurialan moninaisuutta ja laajaa työllistävyyttä ei usein tulla edes ajatelleeksi, sanoo Feniks Willamo.

Hän toivookin kaupungilta tukea mahdollisimman laajasti, myös yksinyrittäjille. ”Helsinki myönsi viime keväänä yksinyrittäjille pientä tukea ja sellaista tarvittaisiin edelleen. Kokemus osoitti, että kriisiaikana Kelan ja työkkärin jonojen kasvaessa monet joutuivat odottamaan tukiaan pitkään rahattomina.”

”Erilaiset toimintamallit saattavat nykyisellään jäädä tukimuotojen väliin, kun alan toimintakäytännöistä ei aina olla kovin hyvin perillä. Nyt olisi kuitenkin tärkeintä käyttää rahaa näihin elinkeinoihin ja niiden säilyttämiseen täällä, yksityiskohdat voi setviä sitten myöhemmin, kun ollaan kuivilla”, Willamo sanoo.

Hänelle kansalaisaktivismi eri foorumeilla on tähän saakka ollut tapa vaikuttaa. Nyt vaikuttaminen tuntuu entistäkin tärkeämmältä, kun ”rasistisia asenteita ja vihapuhetta normalisoidaan, huolella rakennettua hyvinvointivaltiota murennetaan, tuloerot kasvavat ja yhteiskunnallinen keskustelu raaistuu. Siksi vasemmisto ja #einatsejaminnekään.”

Haastattelu on julkaistu Vasen-lehdessä 2021. Teksti: Greetta Lamminen, kuvat: Pinja Nikki