Ko­ro­na­ke­vään musiik­ki­vi­deo soi heik­ko-osai­sil­le ja muis­tut­taa yh­teis­työn voi­mas­ta

Kun kuntavaaleja kohti suunnattiin tiukentuvien koronarajoitusten saattelemana ja kävi selväksi, ettei perinteisiä vaalitelttoja tai toritapaamisia tulla tänä keväänä näkemään, oli aika keksiä jotakin uutta.

Helsingin ja Vantaan kuntavaaliehdokkaista koostuva joukko on tehnyt koronakeväänä 2021 musiikkivideon Hiski Salomaan tutusta työväenlaulusta Vapauden kaiho. Kun kuntavaaleja kohti suunnattiin tiukentuvien koronarajoitusten saattelemana ja kävi selväksi, ettei perinteisiä vaalitelttoja tai toritapaamisia tulla tänä keväänä näkemään, oli aika keksiä jotakin uutta. Vaalityö on nyt monelle yksinäistä puurtamista somessa.

Musiikkivideon taustajoukoissa nähtiin todellisia ammattilaisia. Projektin tuottajana toimi helsinkiläisen kuoron Koiton Laulun taiteellisena johtajana tunnettu Tomas Takolander ja äänittäjänä muusikko ja musiikin tuottaja Riku Kantola. Myös kappaleen sovitus on Takolanderin ja Kantolan käsialaa. Kuvauksesta vastasi Juha Martinmaa.

Videolla laulun tempo on alkuperäisversiota hitaampi ja rytmillisiä iskuja tapahtuu verkkaisemmin, mikä kuvastaa hyvin korona-aikaa, jolloin kaikki tuntuu pysähtyneeltä ja odottavalta.

Musiikkivideoprojektilla halutaan nostaa esiin myös uusi heikko-osaisten ryhmä, kulttuurialan ammattilaiset, joista monen työt loppuivat vuosi sitten kuin seinään. Tämä musiikkivideo soi ja laulaa kaikille heikko-osaisille, ja muistuttaa yhteistyön ja solidaarisuuden voimasta.

Meil vapauden kaiho soi
nyt rinnassamme toverit oi.
Siks yhteistyöhön rintamahan käy,
pelastusta köyhille ei ennen näy.

Musiikkivideoprojekti on rahoitettu osallistujien omavastuuosuudella ja Helsingin Vasemmistoliiton projektirahatuella.

Laulajat:

Edina Bilajac, Mirka Haili, Elina Kauppila, Sini Kollan, Laura Lintula, Niina Pahtela, Saana Simonen, Minna Sirnö, Galia Suarez Katainen, Elina Vainikainen, Torsti Alhava, Aydin Ilmari, Pertti Kurkela, Juho Lehto, Henrik Nyholm, Santtu Santo Salmela, Janne Selin ja Sami Säynevirta.

Englanninkielinen tekstitys: Arvind Ramachandran