Kan­nan­ot­to: So­li­daa­ri­suut­ta kur­deil­le – lop­pu Tur­kin ai­heut­ta­mil­le ih­mi­soi­keus­louk­kauk­sil­le!

Venäjän brutaalit sotatoimet Ukrainaa kohtaan ovat herättäneet Suomessa ja koko Euroopassa halun auttaa ja tukea hyökkäyksen uhreja. Solidaarisuus Ukrainaa kohtaan, uhrien tukeminen ja sodan vastustaminen ovat vähintä, mitä Suomi voi tilanteessa tehdä. Samalla kun tuemme Ukrainaa ja tuomitsemme Venäjän toimet jyrkästi, emme saa hiljetä muualla maailmassa tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista ja vainon, sotien ja konfliktien uhreista, vaatii Helsingin Vasemmistoliiton kevätpiirikokous.

Ukrainan sodan varjossa Turkin hallitus käynnisti 17. huhtikuuta 2022 uuden laajamittaisen hyökkäyksen Pohjois-Irakin kurdialueille. Hyökkäys ja toistuvat ilmapommitukset on valitettavasti vain viimeisin Turkin Pohjois-Irakiin ja Syyriaan suuntautuneiden hyökkäysten sarjassa. Hyökkäykset ovat johtaneet tuhansiin kuolonuhreihin ja ajaneet satojatuhansia alueella asuvia pakolaisiksi. Turkkilaiset joukot ovat jo vuosina 2016-2019 miehittäneet osan Pohjois-Syyriasta, mikä on johtanut käytännössä alueella asuvien kurdien, jesidien ja kristittyjen etniseen puhdistukseen alueelta ja laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Virallisesti Turkki vetoaa toimissaan “terrorismin vastaiseen taisteluun” eli haluun tukahduttaa maassa kiellettyjen kurdijärjestöjen toiminta myös naapurimaissa. Pyrkimys ratkaista kurdikysymys jatkuvalla ja maan rajojen yli ulottuvalla väkivallalla on jo itsessään hyökkäys demokratiaa ja ihmisoikeuksia vastaan.

Turkin poliitikot puhuvat kuitenkin yhä avoimemmin myös maan rajojen uudelleen piirtämisestä liittämällä Turkkiin ottomaanivaltakuntaan kuuluneita lähialueita mm. Irakista ja ja Syyriasta. On myös syytä muistaa, että Turkin miehitysvalta Euroopan unioniin kuuluvalla Kyproksella on kestänyt jo lähes 50 vuotta. 

Helsingin Vasemmistoliitto tukee muiden suomalaisten toimijoiden tavoin ukrainalaisten oikeutta puolustautua ja vastustaa jyrkästi Venäjän hyökkäyssotaa sekä paljastuneita laajoja ihmisoikeusrikoksia. Kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen purkaminen vaatii huomion kiinnittämistä Ukrainan rinnalla myös muihin konfliktialueisiin sekä johdonmukaista työtä ihmisoikeuksien, rauhan ja itsemääräämisoikeuden puolesta. Suomen ei pidä antaa Turkille tai muille autoritäärisille toimijoille tilaa heikentää ihmisoikeuksia Venäjän aloittaman hyökkäyssodan varjolla.

Helsingin Vasemmistoliiton kevätpiirikokous pidettiin 23.4.2022 Malmin työväentalolla.