Kan­nan­ot­to: HKL:n yh­tiöit­tä­mi­nen ei saa hei­ken­tää työn­te­ki­jöi­den työ­eh­to­ja

Helsingin Vasemmistoliiton syyspiirikokous toteaa kannanotossaan, että Helsingin kaupunginvaltuuston HKL:n yhtiöittämispäätös ei saa johtaa HKL:n työntekijöiden työehtojen heikentymiseen.

Helsingin Vasemmistoliitto on erityisen huolissaan HKL:n työntekijöiden vaihtuvasta työehtosopimuksesta ja jo pitkään jatkuneesta työn liiallisesta tehostamisesta. Työolosuhteita pitää parantaa muun muassa metro- ja raitiovaununkuljettajien osalta siten, että heille taataan esimerkiksi tosiasiallinen mahdollisuus käyttää wc-tiloja tarpeen mukaan. Tämä ei tällä hetkellä toteudu. Aikataulut tulee lisäksi suunnitella siten, että ne voidaan ajaa liikenneturvallisesti. Se on myös kaupunkilaisten turvallisuutta lisäävä tekijä.

“Koen pitkäaikaisena kuljettajana, että johdon vakuuttelut eivät herätä luottamusta. Haluamme, että HKL:n johto ja tulevan yhtiön johto toimivat yhteistoiminnassa työntekijöiden kanssa ja kunnioittavat työntekijöiden asiantuntemusta oman työnsä suhteen. Stadilaisen kuskin pitää tienata tarpeeksi, että voi asua Stadissa”, raitiovaununkuljettaja, luottamusmies ja Helsingin piirihallituksen vastavalittu jäsen Veera Luhtala sanoo.

Helsingin Vasemmistoliitto vastustaa sellaista kehitystä, joka johtaisi yhtiöittämisestä HKL:n toimintojen yksityistämiseen. Yhtiöittäminen ei saa merkitä kaluston kunnon heikkenemistä, kuten aiemmin bussiliikenteen yhtiöittämisessä tapahtui.

Jatkuva aliresurssointi johtaa palveluiden heikkenemiseen ja työolojen kurjistumiseen. Palvelutaso tulee taata kunnollisella resurssoinnilla, joka samalla edistää kuljettajien työssäjaksamista.

Helsingin Vasemmistoliiton syyspiirikokous pidettiin 4.12.2021 Vartiokylän työväentalolla.