Markkinatalous kriittisesti ajateltuna: feminismi, ekologia, demokratia
Minja Koskela (kansanedustaja, Vasemmistoliiton puheenjohtaja), Arto Laitinen (filosofian professori, Tampereen yliopisto) ja Hanna Ylöstalo (sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori, Tampereen yliopisto) johdattavat keskusteluun kriittisestä talousajattelusta. Alustusten pohjalla ovat tuoreet teokset Feminismiä talouteen (Hanna Ylöstalo et al, Gaudeamus, 2024) ja Kannibaalikapitalismi (Nancy Fraser, Vastapaino, 2024).
Taloutta koskeva ajattelu ja talouspolitiikka perustuvat usein kapeaan ymmärrykseen talouden valtarakenteista, laajemmasta yhteiskunnallisesta kontekstista ja talouden ennakkoehdoista. Esimerkiksi sukupuolittuneet taloudellisen eriarvoisuuden muodot, vaurauden kertyminen globaaliin pohjoiseen sekä luokkaan ja rodullisuuteen liittyvät valtasuhteet sivuutetaan, ja analyysin ulkopuolelle jäävät myös taloudelle välttämättömät tekijät kuten työvoimaa uusintava hoivatyö, luonnonresurssit ja markkinakapitalismille suotuisa poliittinen järjestelmä – ja se, miten markkinakapitalismi tuhoaa näitä ennakkoehtojaan.
Hanna Ylöstalon, Heini Kinnusen, Emma Lambergin ja Inna Perheentuvan teos Feminismiä talouteen: opas kriittiseen talouslukutaitoon (Gaudeamus, 2024; https://www.gaudeamus.fi/teos/feminismia-talouteen/) ja Nancy Fraserin Kannibaalikapitalismi: Miten päästä eroon järjestelmästä, joka syö demokratian, hyvinvoinnin ja maapallon (2022; suom. Sauli Havu ja Danika Harju, Vastapaino, 2024; https://vastapaino.fi/…/tuote/kannibaalikapitalismi/5084853) ovat tuoreita teoksia, joissa näihin teemoihin pureudutaan. Alustajista Ylöstalo on yksi ensimmäisen teoksen kirjoittajista, ja Laitinen on perehtynyt Fraserin ajatteluun. Nämä teokset toimivat alustusten pohjana.
Aika: 16.12. klo 18–20
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Kuutio-sali (2. krs)
Tervetuloa!