Suomalaista hyvinvointimallia on puolustettava ja kehitettävä. Vasemmistoliiton mielestä kehityksen suunnan tulee olla kohti entistä parempaa, tasa-arvoisempaa, kestävämpää ja vapaampaa yhteiskuntaa sekä talousjärjestelmää.
Perusteltu ja oikeudenmukainen verotus rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan, mikä on yhteinen etumme. Työnteosta ei pidä joutua maksamaan enemmän veroa kuin omistamisesta ja perimisestä.
Oikein toteutettu yrittäjäpolitiikka hyödyttää koko yhteiskuntaa ja sen jäseniä, kehittää taloutta ja edistää ihmisten hyvinvointia. Parhaimmillaan yrittäjyydessä yhdistyvät sekä yrittäjän että hänen työntekijöidensä edut.
Teknologian kehitys on mahdollistanut työajan lyhentämisen. Työtä oikein jakamalla sitä riittää kaikille, ja ihmisille jää aikaa perheelle, harrastuksiin ja itsensä kehittämiseen.
Tavoitteenamme on vastikkeeton ja elämiseen riittävä perustulo sosiaaliturvan kokonaisvaltaisen uudistamisen kautta. Taloutta ja työllisyyttä tulee kehittää ottamalla kaikissa toimissa huomioon ilmasto- ja ympäristökysymykset.
Itsensätyöllistäjät, pienyrittäjät ja epätyypilliset työsuhteet Helsingissä
Yrittäjä on usein markkinoiden ja pääoman armoilla siinä missä muutkin työtä tekevät ihmiset. Monella yrittäjällä tulot ovat pienemmät kuin suomalaisilla keskimäärin. Työllä pitää tulla toimeen, mutta Helsingissä korkeat asumiskustannukset tekevät tästä vaikeaa.
Työn ja yhteiskunnan muutos on johtanut tilanteeseen, jossa erityisesti monien kaupunkilaisten toimeentulo muodostuu erilaisista palkkatulojen, ei-työsuhteisten työtulojen kuten kevytyrittäjyyden, freelance-tulojen, pääomatulojen ja tulonsiirtojen yhdistelmistä.
Pienyrittämistä on tuettava yksinkertaistamalla sosiaaliturvaa ja tuloverotusta. Sivu- ja päätoimisen yrittäjyyden käsitteitä tulee selkeyttää. Freelancertyön erityispiirteitten tunnistamista ja osaamista on vahvistettava työvoimahallinnon ohjeistuksissa, tulkinnoissa ja ratkaisukäytännöissä, ja tämä tarve tulee huomioida myös toteutettaessa TE-palvelujen siirtoa kuntiin.
Tuottava talous, tukeva työllisyys
Tuottava ja laajasti työllistävä talous edesauttaa siinä, että kaikilla suomalaisilla on myös tulevaisuudessa mahdollisuus työllistyä ja saada riittävä toimeentulo. Verotuksen painopiste tulee siirtää pääomiin ja varallisuuteen sekä ympäristölle haitallisten asioiden verottamiseen. Veronkierron mahdollisuuksia tulee estää niin laillisen kuin laittoman veronkierron kohdalla.
Työllisyystavoitteissa ei pidä pitää kaikkea työtä itseisarvoisena ja palvoa kasvua kasvun vuoksi. Yksilöidyt urapolut mahdollistavat ihmisen asettamisen työn edelle.
Helsingissä on työvoimapulan kanssa samanaikaisesti suuri pitkäaikaistyöttömien joukko, joka on työelämän muutoksessa vaarassa syrjäytyä. Jokaiselle pitkäaikaistyöttömälle on luotava oma polku työelämään työtakuun muodossa, jos se heidän tilanteensa kannalta on toivottavaa. Työ- ja toimintakyvyn säilymistä on tuettava työttömyyden aikana.
Pienpalkka-alojen tukeminen on tärkeää, sillä elinkustannukset ovat Helsingissä kalliita. Kaikilla on oltava varaa asua ja pystyä pitämään kiinni riittävästä elintasosta. Tämä on merkityksellistä ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveysalojen henkilöstön palkat on nostettava oikealle tasolle meidän kaikkien edun vuoksi. Tulee säätää minimipalkkalaki ja rajata nollatuntisopimusten käyttöä.
Kiusaaminen ja seksuaalinen häirintä on kitkettävä kokonaan työpaikoilta ja yhteiskunnasta. Työpaikoilla sovitaan turvallisen tilan periaatteet ja työsuojeluhenkilöstöä koulutetaan häirintäyhdyshenkilöiksi.