Blo­gi: Tou­hu­lan voi­ton­ta­voit­te­lu kos­tau­tu­mas­sa per­heil­le

Eilen yksityinen päiväkotiketju Touhula ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut neljässäkymmenessä päiväkodissa. Helsingissä neuvottelut koskevat neljää päiväkotia ja lisäksi yksi päiväkoti saatetaan jättää kokonaan avaamatta.

Tilanne on kurja perheiden ja lasten kannalta: he eivät tiedä, missä varhaiskasvatus jatkossa toteutuu. Myös kaupungille tilanne aiheuttaa vaikeuksia, koska kaupungin velvollisuus on järjestää varhaiskasvatuspaikat myös suljettavissa päiväkodeissa oleville lapsille. Paikkatarve lisääntyy nyt yllättäen, mahdollisesti sadoilla lapsilla. Vaikka kaupunki varmasti tekee parhaansa paikkojen järjestämiseksi, on täysin mahdollista, että joillekin perheille varhaiskasvatuksen järjestämiseen tulee aukkoja. Viimeksi kun Helsingissä kaatui yksityinen päiväkotiketju, kaupungin oli järjestettävä paikat 160 lapselle, ja kaupunki pystyi lupaamaan paikat varmuudella vasta lain mukaisen 4 kuukauden hakemusajan jälkeen.

Ainoa onni onnettomuudessa on, että Helsinki ei ole ottanut käyttöön varhaiskasvatuksen palveluseteliä. Vielä reilu kuukausi sitten Kokoomus, Perussuomalaiset ja RKP ajoivat voimakkaasti Helsingissä palvelusetelin käyttöönottoa. Vasemmisto teki hartiavoimin töitä kasvatus- ja koulutuslautakunnassa ja yritys saatiin torpattua toistaiseksi. Tämänhetkinen tieto on, että palveluseteliin ollaan palaamassa taas syksyn budjettineuvotteluissa.

Touhulan omistaa kansainvälinen sijoitusyhtiö. Sijoittajien ajama markkinoiden haltuunottoon tähtäävä ja aggressiivinen laajentumisstrategia on nyt kostautumassa lapsille ja perheille, joiden varhaiskasvatuksen järjestäminen vaarantuu. Touhulan toiminta pyörii lähestulkoon kokonaisuudessaan palveluseteleillä: ne hyödyttävät lähinnä suuria päiväkotiketjuja. Touhulan päiväkoteja ei ole Helsingissä suhteessa kovinkaan paljon. Jos Helsinki olisi ottanut palvelusetelin käyttöön, meillä olisi nyt täysin eri kokoluokan ongelma: varhaiskasvatusta yhtäkkiä tarvitsevia lapsia olisi satoja ja satoja nykyistä enemmän.

Vasemmisto ajaa voitontavoittelun kieltoa varhaiskasvatukseen samalla tavoin kuin se on jo kielletty perusopetuksen puolella. Voittoa tehdään paitsi henkilökunnan palkkojen ja lasten olosuhteiden kustannuksella, myös suhteettomalla riskillä.

Petra Malin

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen