Useita Vasemmiston tavoitteita läpi Helsingin budjettiin

Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tyytyväinen siihen, että useat ryhmän tavoitteista saatiin kirjattua kaupunginhallitusryhmien välisissä budjettineuvotteluissa lopulliseen sopuun. Pajusen budjettiesitykseen lisättiin 34 miljoonaa ja investointeihin 9 miljoonaa. Lopullinen tulos kohdentaa resursseja varsinkin lasten ja nuorten eriarvoisuuden torjumiseen ja vanhusten aseman parantamiseen.

”Me olemme usean vuoden ajan pitäneet esillä vanhusten kotihoidon kestämätöntä tilannetta. Siksi pidämme merkittävänä kirjausta, jonka mukaan osa sosiaali- ja terveystoimeen osoitetuista lisämäärärahoista on kohdennettava vanhusten kotihoidon vahvistamiseen”, valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo toteaa.

Vasemmiston muita keskeisiä läpimenneitä tavoitteita olivat kouluterveydenhoitajien pd-rahoitus, mikä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttaja- ja erityisoppilaiden määrä otetaan jatkossa huomioon yhden terveydenhoitajan vastuulla olevan oppilasmäärän laskemisessa THL:n suositusten mukaisesti. Myös koulunkäyntiavustajien määrän turvaaminen oli Vasemmistoliiton kynästä.

”Koulunkäyntiavustajilla on keskeinen rooli koulujen työrauhan takaamisessa. Lisäksi he mahdollistavat eri tavoin tukea tarvitsevien oppilaiden koulunkäynnin. Laajemmassa mittakaavassa koulukäyntiavustajien määrän turvaaminen tarkoittaa, että panostamme tasa-arvoon ja otamme huolen alueellisen eriytymisen seurauksista tosissamme”, Honkasalo tähdentää.

Vasemmiston ryhmä pitää tärkeänä myös sitä, että joka vuosi päänvaivaa aiheuttanut 1. ja 2.-luokkalaisten iltapäiväkerhopaikkojen rahoitus on nyt sovittu hyvissä ajoin ennen lukuvuotta 2017-2018. Helsingin kaupunki turvaa siis jatkossakin ip-paikan kaikille eka- ja tokaluokkalaisille ja selvittää mahdollisuuden myös aamupäiväkerhoihin.

Vasemmisto on valtuustokaudella 2013-2017 kritisoinut kovin sanoin Helsingin tapaa tehdä voittoa ja jättää samanaikaisesti varsinkin sote vaille tarpeen vaatimaa rahoitusta. Vaikka soten painoarvoa saatiin varsinkin Vasemmiston ja demareiden ansiosta lisättyä, ei kaupunginhallitusryhmien neuvottelema sopu paikkaa soten aliresursointia. Honkasalon mukaan tulos johtuu sekä arvovalinnoista että sokeudesta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteelle.

”Olen iloinen siitä, että varhaiskasvatus ja opetus ovat olleet monena vuonna prioriteettilistalla Helsingin budjettineuvotteluissa. Suosittelen kuitenkin jatkossa, että valtuutetut tutustuvat yhtä huolellisesti myös sosiaali- ja terveystoimen arkeen, jotta kaikki ryhmät vaatisivat rahoitusta myös soteen”, Honkasalo toteaa.

Lisätietoja:

Veronika Honkasalo
Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. puh. 040 5559 409